czwartek, 15 lipca 2021

CIASTO BISZKOPTOWE NA BUDYNIACH Z GALARETKĄ I TRUSKAWKAMI

 

biszkopt na budyniach z truskawkami
biszkopt na budyniach z galaretką i truskawkami

Dzisiaj przepis na pyszne i łatwe ciasto biszkoptowe na budyniach z galaretką i truskawkami. Ciasto jest lekkie, z dużą ilością truskawek, idealne do kawki, polecam :-).


Źródło: link do biszkoptu

 

  Biszkopt:
 
  • 6 jaj
  • szczypta soli
  • 1 szklanka drobnego cukru (200 g)
  • 140 g budyniu waniliowego lub śmietankowego
  • 3 łyżki mąki pszennej (50 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (6 g)

Dodatkowo:
 
  • 500 g truskawek
  • 3 galaretki truskawkowe
  • 3 szklanki gorącej wody (każda po 250 ml)
  • sok z połowy cytryny
  • cukier wanilinowy
  • pół szklanki ciepłej wody
 
Wykonanie:
 
Blachę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 160 stopni C (funkcja góra - dół). 
 
Truskawki umyć, usunąć szypułki i odsączyć na sitku. Mąkę, budynie, proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
 
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana będzie sztywna, stopniowo dodawać cukier i miksować około 10 minut. Następnie dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką (u mnie drewniana). Pod koniec dodawać w trzech etapach mąkę przesianą z proszkiem i budyniem, za każdym razem dokładnie wymieszać łyżką.

Gotowe ciasto przelać do blachy, wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i zostawić w blaszce do wystudzenia.

Do pół szklanki ciepłej wody dodać sok z  cytryny, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać. Galaretki wsypać do większej miski, zalać 3 szklankami wrzątku i wymieszać. Ostudzić, włożyć do lodówki do momentu, aż zacznie tężeć.

Ostudzony biszkopt dokładnie naponczować. Na biszkopt wyłożyć truskawki i zalać je tężejącą się galaretką. Włożyć do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc).

Smacznego!



Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz