piątek, 3 marca 2023

PIECZONE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA I SELER NACIOWY W SOSIE CZOSNKOWYM (BAKED OVEN POTATOES AND CELERY IN GARLIC SAUCE)

 

pieczone ziemniaczki
pieczone ziemniaki i seler w sosie czosnkowym

Dzisiaj propozycja obiadowa, czyli pieczone ziemniaki z piekarnika i seler naciowy w sosie czosnkowym. Szybki i smaczny obiad, polecam!
 

Pieczone ziemniaki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 łyżki dobrego oleju
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu

 

Seler naciowy + sos czosnkowy:

  • 3 - 4 gałązki selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz
  • pół pęczka koperku

 

Wykonanie:

Olej wlać do miseczki, dodać zioła prowansalskie, sól, pieprz i starty na tarce czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na łódeczki. Ziemniaki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i polać przygotowaną marynatą, dokładnie wymieszać rękami. Ziemniaki włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (funkcja góra - dół) i piec 30 - 40 minut, aż się zrumienią.

W czasie gdy ziemniaki się pieką, przygotować seler naciowy i sos czosnkowy. Selera umyć, delikatnie obrać ze skórki. Dzięki temu pozbędziemy się włókien. Selera pokroić na kawałki. Teraz sos. W misce wymieszać jogurt, majonez, posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem, dodać seler i wszystko ponownie wymieszać. Pieczone ziemniaki z piekarnika i seler naciowy w sosie czosnkowym podawać z ulubionym mięsem.


Smacznego!

PIECZONE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA I SELER NACIOWY W SOSIE CZOSNKOWYM (BAKED OVEN POTATOES AND CELERY IN GARLIC SAUCE)

PIECZONE ZIEMNIAKI Z PIEKARNIKA I SELER NACIOWY W SOSIE CZOSNKOWYM (BAKED OVEN POTATOES AND CELERY IN GARLIC SAUCE)

 


 

Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz