piątek, 9 września 2022

PAPRYKA PO CHORWACKU (PEPPER IN CROATIAN)

 

papryka z musztardą
papryka po chorwacku

Papryka po chorwacku to papryka konserwowa w musztardzie. To przysmak chorwacki dodawany do pieczonych mięs, pieczywa, wędlin oraz wykorzystywany również jako farsz. Moja córka uwielbia ją jako dodatek do obiadu, zachęcam do przygotowania :-)


Źródło: link

 

Składniki:

  • 15 dużych papryk
  • 300 g musztardy (u mnie pół na pół sarepska i chrzanowa)
  • 150 ml dobrego oleju
  • 1 łyżka miodu


Zalewa:

  • 150 ml octu 10%
  • 150 ml wody
  • 6 liści laurowych
  • 10 kulek pieprzu
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki drobnego cukru

Wykonanie:

Paprykę umyć, osuszyć i pokroić w paski. Przygotować zalewę: wlać wodę i ocet do garnka, dodać liście laurowe, kulki pieprzu i ziela angielskiego, wsypać sól i cukier. Wszystko dokładnie wymieszać i zalewę gotować do momentu, aż cukier i sól się rozpuszczą. Do gorącej zalewy dodać pokrojoną paprykę, wymieszać i gotować jeszcze 5-10 minut. Papryka musi zmięknąć.

Do miski dodać musztardy, olej i łyżkę miodu. Całość wymieszać trzepaczką. Ugotowaną paprykę odcedzić, ostudzić i wyciągnąć kulki pieprzu, ziela oraz liście laurowe. 
 
Paprykę przełożyć do większej miski, dodać musztardę i dokładnie wymieszać. Paprykę z musztardą włożyć do 0,5 litrowych słoików - 5 szt (u mnie mniejsze). Słoiki zakręcić i pasteryzować 5 minut, licząc od momentu zagotowania się wody.
 
papryka z musztardą
papryka po chorwacku

 
Smacznego! 


PAPRYKA PO CHORWACKU

PAPRYKA PO CHORWACKU

 
 
 
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz