środa, 28 lipca 2021

FRUŻELINA TRUSKAWKOWA

 

frużelina z truskawek
frużelina truskawkowa
 

Frużelina truskawkowa to słodki i doskonały dodatek do deserów, ciast i tortów. To owoce w żelu, przypominające wyglądem kisiel. Frużelina w przygotowaniu jest szybsza niż tradycyjny dżem. Zachęcam do wypróbowania :-).


 Składniki:
 
  • 1 kg truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 -100 ml wody do rozpuszczenia mąki

Wykonanie:
 
Szklanka - 250 ml
 
Truskawki umyć, usunąć szypułki, podzielić na połówki. Włożyć owoce do garnka i zasypać je cukrem. Odstawić garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.
 
Po tym czasie dodać do truskawek sok z cytryny, wymieszać i wszystko zagotować. Dzięki dodaniu cytryny frużelina zachowa swój czerwony kolor. Gotować pod przykryciem około 5 minut.
 
Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez minutę. Frużelinę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, ułożyć słoiki do góry dnem i  odstawić  do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Można również przygotować wersję na zimę. Wtedy należy pasteryzować słoiki przez 15 minut. Z 1 kg truskawek wyszło mi 6 słoiczków o pojemności 200 ml.

 
frużelina z truskawek
frużelina truskawkowa

 Smacznego!
Print Friendly and PDF

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz