środa, 24 kwietnia 2019

GOŁĄBKI Z KIEŁBASĄ


kiełbasa, kapusta


Święta, święta i po świętach. Dzisiaj przedstawiam gołąbki z kiełbasą, bardzo mi smakowały:-) To nowy smak dla mnie, bo zawsze jadam gołąbki z mięsem mielonym. Przepis otrzymałam od mojej teściowej, polecam!


Składniki:
  • główka białej kapusty
  • 5-6 pęt kiełbasy
  • 4 woreczki ryżu
  • sól, pieprz
  • pół kostki masła lub margaryny do smażenia
  • keczup

Sos:
  • 1/2 litra wody
  • kostka rosołowa
  • przecier pomidorowy mały
  • śmietana 12 %
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • maggi
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Z kapusty wyciąć głąb, umieścić kapustę w dużym garnku, aby woda zakryła kapustę, posolić i pod przykryciem gotować około 10 minut, wyjąć ,ostudzić i delikatnie pościągać liście wycinając grube nerwy. Ryż ugotować według opakowania. Kiełbasę obrać ze skórek i zmielić przez maszynkę.

Połączyć ugotowany ryż z kiełbasą, dodać keczupu według uznania, doprawić solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Na każdy liść nałożyć porcję farszu i zawinąć najpierw  boki i w rulon. Włożyć ciasno gołąbki do brytfanki. Dodać połowę kostki margaryny, około 2 szklanki wody i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę.


Przygotować sos: Wodę zagotować z kostką rosołową, dodać koncentrat pomidorowy. Mąkę wymieszać z kilkoma łyżkami śmietany i pół szklanki wody i wlać do wody z koncentratem. Powinno lekko się zgęstnieć, doprawić maggi, solą i pieprzem.


kiełbasa, kapusta


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz