Translate

wtorek, 14 maja 2019

SOS WIOSENNY


sos czosnkowy, sos do wędlin, Wielkanoc


Sos wiosenny to pyszny sos czosnkowy z dodatkiem jajek, chrzanu, rzeżuchy.. Smakuje ze wszystkim co znajdzie się na świątecznym stole, polecam!
 

Składniki: 
  • kubek gęstego jogurtu lub kefiru (około 500 ml)
  • mały słoik majonezu
  • 2-3 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek koperku lub pietruszki
  • pęczek szczypiorku
  • 2-3 łyżki chrzanu
  • sok z całej cytryny
  • 3-4 ząbki czosnku
  • szczypta cukru
  • sól, biały pieprz pieprz 
  • garstka rzeżuchy

Wykonanie:

Kefir lub jogurt wymieszać z majonezem, dodać ugotowane i pokrojone drobno jajka. Następnie wrzucić posiekany koperek/natkę pietruszki i szczypiorek, dokładnie wymieszać.

Na koniec dodać chrzan, czosnek, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz, rzeżuchę i wszystko wymieszać, gotowe! Sosem polewać wędliny, szynkę, jajka.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz