Szukaj na tym blogu

poniedziałek, 11 marca 2019

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM POLANE SOSEM CZOSNKOWYM




Mój mąż zrobił mi dzisiaj niespodziankę:-) Przygotował dla mnie pyszne nadziewane naleśniki ze szpinakiem polane sosem czosnkowym! Bardzo mi smakowały, bo uwielbiam naleśniki pod każdą postacią, a najlepiej smakują jak je nam ktoś przygotuje. Zobaczcie dzieło mojego męża:-), gorąco polecam do wypróbowania!

Składniki na ciasto naleśnikowe:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 litr mleka
  • 4 jajka
  •  2 łyżki oleju
  •  szczypta soli
  •  olej do smażenia

Składniki na farsz:
  •  2 opakowania mrożonego szpinaku
  •   2 jajka
  •  3 ząbki czosnku
  •  sól, pieprz
  •   odrobina tłuszczu

Składniki na sos czosnkowy:
  •  1 jogurt naturalny - duży
  •   3 czubate łyżki majonezu
  •  6 ząbków czosnku
  •  sól, pieprz 

Wykonanie:
Mleko wlać do garnka, stopniowo dodawać przesianą mąkę, wymieszać żeby nie było grudek. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka oraz olej dodać do mleka i mąki, dokładnie wymieszać.  

Białka ubić na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Pianę dodać do ciasta, wymieszać delikatnie łyżką. Przykryć ciasto ręcznikiem i pozostawić minimum na 1 godzinę. Jeśli ciasto zgęstnieje dodać odrobinę mleka lub wody.

Rozgrzać patelnię. Wlewać 1 nabierkę ciasta, równomiernie rozprowadzić ciasto na patelni. Smażyć naleśniki z każdej strony, aż się zrumienią.

Szpinak odmrozić, wrzucić na patelnię. Dodać odrobinę masła, dusić na ogniu, aż woda odparuje. Wbić jajka, wymieszać, odstawić do ostygnięcia. Do ostudzonej masy masy dodać stary czosnek, doprawić solą i pieprzem. Smarować naleśniki farszem szpinakowym, zawijać jak gołąbki. Na wierzch zetrzeć żółty ser.

Przygotować sos czosnkowy: do miski dodać jogurt i majonez, dodać starty czosnek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. 

Przed podaniem zapiekać naleśniki, tak żeby stopił się ser. Podawać polane sosem czosnkowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz