Szukaj na tym blogu

niedziela, 10 marca 2019

CYTRYNOWIEC



Witam na moim blogu:-). Cytrynowiec to ciasto składające się z warstwy budyniu cytrynowego, bitej śmietany wymieszanej z galaretką cytrynową przykrytej herbatnikami nasączonymi w soku cytrynowo-spirytusowym, na koniec lukier cytrynowy. Przyznacie ciasto grzechu warte! Przepis otrzymałam od koleżanki Renaty, którą serdecznie pozdrawiam!

Składniki na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 szklanki mąki pszennej lub krupczatki
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szklanka cukru kryształu, w tym 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki wody

    Składniki na budyń:
    • duży budyń śmietankowy lub waniliowy (musi być na 3/4 litra mleka)
    • sok wyciśnięty z 2 cytryn
    • 3/4 kostki masła lub margaryny

    Ponczowanie biszkoptu:
    • 1/2 szklanki ciepłej wody
    • 2 kieliszki wódki lub spirytusu
    • 1/2 soku z cytryny
    • 1 cukier wanilinowy
       
      Warstwa śmietanowa:
      • śmietana kremówka - 500 ml
      • galaretka cytrynowa rozpuszczona w 1/4 litra wody

        Lukier cytrynowy:
        • 1,5 szklanki cukru pudru
        • 4-5 łyżek cytryny

            Dodatkowo:
            • 1 paczka herbatników
            • 3 kieliszki spirytusu lub wódki do maczania herbatników
            • 1 cytryna 


              Wykonanie:
              Białka oddzielić od żółtek, przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać szczyptę soli. Dodać cukier oraz cukry waniliowe, dalej miksować. 


              Żółtka wymieszać z łyżką oleju, dodać do sztywnej piany, wymieszać delikatnie łyżką. Następnie dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i mieszać łyżką, na koniec dodać 2 łyżki wody (ciasto będzie wilgotniejsze), delikatnie wymieszać.


              Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C (pod koniec pieczenia nakłuć ciasto w kilku miejscach drewnianym patyczkiem i sprawdzić czy ciasto jest upieczone - patyczek musi być suchy).


              Ostudzony biszkopt naponczować. Do pół szklanki ciepłej wody wlać spirytus lub wódkę, sok z cytryny, wsypać cukier waniliowy, wszystko dokładnie wymieszać. Biszkopt porządnie zwilżyć przygotowanym ponczem.


              Ugotować duży budyń w 1/2 litra wody. Z 1/2 litra wody odlać pół szklanki wody, wymieszać w niej budyń, wlać na gotującą się wodę, ugotować budyń. Do budyniu dodać sok z 2 cytryn oraz 3/4 kostki masła lub margaryny (rozpuścić), budyń dokładnie wymieszać. Gorący budyń od razu wylać na biszkopt.


              Kremówkę ubić na sztywną masę. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1/4 litra wody (1 szklanka). Gdy galaretka zacznie tężeć wlać ją do śmietany, dokładnie wymieszać mikserem, od razu wylać na budyń cytrynowy


              Sok z cytryny wymieszać z spirytusem lub wódką, maczać w nim herbatniki i układać obok siebie na śmietanie. 


              Lukier cytrynowy: cukier puder wsypać do miski, dodać do niego sok z cytryny i utrzeć całość pałką. Smarować lukrem wierzch ciasta, ciasto schłodzić w lodówce lub zamrażarce.

              Smacznego !
              

              Brak komentarzy:

              Prześlij komentarz