Bułeczki
śniadaniowe - pyszne, miękkie, w wersji na słodko lub wytrawnie. Z
jednej porcji wychodzi około 14 bułek. Zachęcam do wypróbowania, na
pewno Wam posmakują :-).
Źródło - tutaj
Składniki:
- 1 i 1/4 szklanki letniego mleka
- 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki masła, roztopionego
- 3/4 łyżeczki soli
- 3 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka roztopionego masła lub 1 małe jajko do posmarowania bułek
Mąkę
pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, ze świeżymi najpierw zrobić
zaczyn. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony
tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i
elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski,
odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do
podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
Po
tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, formować nieduże
bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć
ściereczką kuchenną i odstawić do podwojenia objętości na kolejne 30
minut (lub dłużej). Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem
lub rozbełtanym jajkiem. Posypać makiem, siemieniem lnianym,
słonecznikiem lub pozostawić bez posypania.
Piec w temperaturze 190ºC
przez około 15 - 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na
kratce.
Uwaga!
Jeśli chcecie zrobić wersję z czosnkiem, to do letniego mleka dodajcie starte 3-4 ząbki czosnku.
1 szklanka = 250 ml
1 szklanka = 250 ml
Smacznego!
Brak komentarzy:
Publikowanie komentarza