Szukaj na tym blogu

niedziela, 24 marca 2019

Bułki śniadaniowe




Bułeczki śniadaniowe - pyszne, miękkie, w wersji na słodko lub wytrawnie. Z jednej porcji wychodzi około 14 bułek. Zachęcam do wypróbowania, na pewno Wam posmakują :-).


Źródło - tutaj


Składniki:
  •  1 i 1/4 szklanki letniego mleka
  •  7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych
  •  1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki masła, roztopionego
  •  3/4 łyżeczki soli
  •  3 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka roztopionego masła lub 1 małe jajko do posmarowania bułek
Wykonanie:

Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, ze świeżymi najpierw zrobić zaczyn. Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).


Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, formować nieduże bułeczki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do podwojenia objętości na kolejne 30 minut (lub dłużej). Przed samym pieczeniem posmarować roztopionym masłem lub rozbełtanym jajkiem. Posypać makiem, siemieniem lnianym, słonecznikiem lub pozostawić bez posypania. 

Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 - 20 minut do suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić na kratce.
 

Uwaga!

Jeśli chcecie zrobić wersję z czosnkiem, to do letniego mleka dodajcie starte 3-4 ząbki czosnku.

1 szklanka = 250 ml


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz